Ήδη από την δεκαετία του ’70 είχε αναφερθεί, πρώτη φορά από τον Καθηγητή H. zur Hausen και την ομάδα του στο ερευνητικό κέντρο καρκίνου της Χαϊδελβέργης, ότι ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) σχετίζεται με την καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας των γυναικών. Κατά την διάρκεια όμως της τελευταίας δεκαετίας έγινε βαθμιαία όλο και πιο φανερό ότι ο ιός αυτός, ο οποίος μεταδίδεται κατά κανόνα μέσω όλων των πρακτικών της σεξουαλικής επαφής, δεν είναι ικανός να προκαλέσει καρκίνο μόνο στον τράχηλο της μήτρας, αλλά και σε άλλα όργανα του σώματος, και μάλιστα και σε γυναίκες και σε άνδρες (π.χ. σε κόλπο, αιδοίο, πρωκτό, δέρμα, στόμα, γλώσσα, στοματοφάρυγγα, αμυγδαλές, λάρυγγα). Ιδιαίτερα ανησυχητική μάλιστα είναι η εντυπωσιακή αύξηση - σε επιδημικές κατά πολλούς διαστάσεις - του καρκίνου του στοματοφάρυγγα (και κυρίως της βάσης της γλώσσας και των αμυγδαλών), ιδιαίτερα σε άνδρες. Έτσι, ο απόλυτος αριθμός των ατόμων που εμφάνισαν αυτόν τον καρκίνο κατά το έτος 2009 στις Η.Π.Α. να είναι υψηλότερος από αυτόν των γυναικών με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας! Και ενώ, βέβαια, για τον τελευταίο υπάρχει ο από καιρού συνιστώμενος τακτικός προληπτικός έλεγχος με το τεστ Παπανικολάου (ή, τελευταία, με το HPV DNA test), για τον καρκίνο του στοματοφάρυγγα – τουλάχιστον μέχρι σήμερα – δεν υπάρχει μέθοδος προληπτικής προσυμπτωματικής εξέτασης για όλο τον πληθυσμό. Μόνο η εμφάνιση συμπτωμάτων (π.χ. αλλαγή ή βράγχος της φωνής, δυσκολία στην κατάποση ή στην μάσηση, άλγος ή διόγκωση στην περιοχή του λαιμού) μπορεί και πρέπει να οδηγήσει αμέσως το άτομο στον θεράποντα ιατρό. Ως ενθαρρυντικό μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι ο HPV-σχετιζόμενος καρκίνος του στοματοφάρυγγα απαντά καλύτερα στις θεραπευτικές πρακτικές και δείχνει να έχει καλύτερη πρόγνωση από τον άλλο τύπο του καρκίνου της ίδιας περιοχής, στον οποίο δεν ανιχνεύεται στον όγκο HPV DNA και ο οποίος θεωρείται ότι σχετίζεται μόνο με μακροχρόνια χρήση καπνού και αλκοόλ.

Καθοριστική, στο σημείο αυτό, είναι η διαπίστωση, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία οι τύποι του HPV, οι οποίοι ανιχνεύονται ως αιτιολογικοί παράγοντες στον καρκίνο του στοματοφάρυγγα, είναι οι τύποι 16 και 18, οι ίδιοι δηλαδή με αυτούς που προκαλούν συνήθως τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας και για τους οποίους, εδώ και 6 περίπου χρόνια, υπάρχει διαθέσιμο ένα προφυλακτικό εμβόλιο έναντι της μόλυνσης από τους τύπους αυτούς του HPV με πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. Μπορεί λοιπόν να θεωρηθεί ως ευχής έργον, το ότι σήμερα, παράλληλα με την πρωτογενή πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας μέσω του εμβολιασμού εναντίον των τύπων 16&18 του HPV, υπάρχει η δυνατότητα  πρόληψης και από τον στοματοφαρυγγικό καρκίνο και από τους περισσότερους άλλους, HPV-σχετιζόμενους καρκίνους, με το ίδιο ακριβώς εμβόλιο. Έτσι, ήδη σε ορισμένες χώρες (Αυστραλία, Καναδά) παράλληλα με τον εμβολιασμό των κοριτσιών άρχισε στα σχολεία ο μαζικός εμβολιασμός και των αγοριών ηλικίας 12-13 ετών, κάτι το οποίο με την πάροδο του χρόνου είναι προφανές ότι θα επεκταθεί και σε πολλές άλλες χώρες.

primi sui motori con e-max.it

Επικοινωνία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

2313-312-140
2310-992-870

Η διεύθυνσή μας

Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη, 54642, Ελλάδα

e-mail Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινωνικά Δίκτυα

Newsletter