Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια συνεχώς αυξανόμενη χρήση της πληροφορικής και ιδιαίτερα του διαδικτύου  στον τομέα της υγείας. Οι εφαρμογές είναι πολλές και αφορούν την ιατρική διάγνωση, πρόληψη, ενημέρωση,  την ιατρική έρευνα, καθώς και την διοίκηση μονάδων υγείας.

Στο χώρο της ιατρικής περίθαλψης υπάρχει σημαντική εξέλιξη στις υπηρεσίες βασισμένες στο διαδίκτυο. Αναφέρουμε ενδεικτικά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση –που είναι  πλέον υποχρεωτική και στην Ελλάδα-, το κλείσιμο ραντεβού ηλεκτρονικά, την ενημέρωση και εκπαίδευση για ιατρικά θέματα, καθώς και την παρακολούθηση ασθενών από απόσταση, με πιλοτική εφαρμογή στη χώρα μας.

Σχετικά με τη μόλυνση από τον HPV και τις επιπτώσεις της  το διαδίκτυο έχει χρησιμοποιηθεί διεθνώς για την ενημέρωση του κοινού και την παρότρυνση για εμβολιασμό. Σε χώρες όπου έχει πια καθιερωθεί ο εμβολιασμός, οι κρατικοί φορείς υγείας παρέχουν ιστοσελίδες με ενημερωτικό περιεχόμενο. Επίσης, χώρες όπως η Σουηδία και η Αυστραλία διαθέτουν εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα για τον προγραμματισμό του εμβολιασμού και την αποστολή υπενθυμιστικών μηνυμάτων σε παιδιά και γονείς, ώστε να κάνουν έγκαιρα τις δόσεις του εμβολίου  http://www.hpv.com.au/hpv-vaccine-reminder.aspx

Υπάρχουν επίσης εφαρμογές για έξυπνα κινητά και tablets που απευθύνονται σε ιατρούς που εμπλέκονται στην πρόληψη για τον καρκίνο τραχήλου. Η Αμερικανική Εταιρεία Κολποσκόπησης και Παθολογίας Τραχήλου (American Society for Colposcopy and Cervical Pathology - ASCCP) διαθέτει μία εύχρηστη εφαρμογή για κινητό με ANDROID όπου o γιατρός μπορεί να εισάγαγει στοιχεία του ιστορικού της γυναίκας και να λάβει καθοδήγηση σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οδηγίες (ASCCP guidelines) https://play.google.com/store/apps/details?id=org.asccp.mobile&;hl=en

Οι διαδικτυακές εφαρμογές και οι ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων χρησιμοποιούνται επίσης σε ερευνητικές μελέτες, όπως για παράδειγμα οι κλινικές δοκιμές για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του εμβολίου κατά του HPV. Οι εφαρμογές αυτές δίνουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικής καταχώρησης των στοιχείων που συλλέγονται, τα οποία ελέγχονται αυτόματα για πιθανά λάθη κατά την καταχώρηση και ενοποιούνται σε μία βάση δεδομένων. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνουν κι επιταχύνουν διεθνείς επιστημονικές μελέτες που μπορούν να γίνονται ταυτόχρονα σε πολλά κράτη. Συνεπώς, τα στοιχεία που συλλέγονται είναι ακριβή, γίνονται άμεσα διαθέσιμα για επεξεργασία και οδηγούν πιο γρήγορα σε αξιόπιστα αποτελέσματα τα οποία μεταφέρονται στην κλινική πράξη για τη βελτίωση της πρόληψης, διάγνωσης αλλά και αντιμετώπισης της ασθένειας. Τα αποτελέσματα τέτοιων μελετών διευκολύνουν το έργο των ειδικών σχετικά με τον εμβολιασμό και αντιμετώπιση του HPV. 

primi sui motori con e-max.it

Επικοινωνία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

2313-312-140
2310-992-870

Η διεύθυνσή μας

Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη, 54642, Ελλάδα

e-mail Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινωνικά Δίκτυα

Newsletter