Θεωρείται πλήρως αποδεκτό, ότι η γενεσιουργός αιτία της καρκινογένεσης στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας είναι ο ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου (Human Papilloma Virus – HPV).
Η μόλυνση από τον ιό αυτό θεωρείται η απαραίτητη αλλά όχι και ικανή προϋπόθεση για την ανάπτυξη καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας (zur Hausen). Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα του προγράμματος <<ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ>> το 5.8% των ελληνίδων ήταν θετικές για κάποιον HPV υπότυπο υψηλού κινδύνου.
Οι HPV ιοί είναι σχετικά μικρού μεγέθους, με διάμετρο 53-55 nm. Το σωματίδιο του ιού απαρτίζεται από το γονιδίωμα και την κάψα. Η κάψα βρίσκεται εξωτερικά και περιβάλει το γενετικό υλικό που βρίσκεται στο εσωτερικό. Οι ιοί HPV είναι DNA ιοί. Το γονιδίωμα των ιών των θηλωμάτων αποτελείται από δίκλωνο DNA, μεγέθους περίπου 8000 βάσεων. Το DNA του ιού είναι κυκλικό και δίκλωνο. Το ιικό γονιδίωμα διαιρείται λειτουργικά σε τρεις περιοχές 1) την πρώιμη 2) την όψιμη και 3) την μη κωδική ρυθμιστική περιοχή.
Ο ιός HPVείναι παρών και διπλασιάζεται στα κύτταρα της βασικής στιβάδας του βλεννογόνου. Αλλά η συγκέντρωση των καψιδίων και των ολοκληρωμένων σωματιδίων του (DNA και κάψα) γίνεται στις επιφανειακές στιβάδες του επιθηλίου.
Η μοριακή βιολογία βοήθησε στην ανίχνευση του ιού με το HPVDNA τεστ.
Στο HPVDNA τεστ γίνεται ανίχνευση του γενετικού υλικού (DNA) του ιού στο τραχηλικό επίχρισμα της γυναίκας και ακολουθεί τυποποίηση του ιού στα θετικά δείγματα.
Αρχικά λαμβάνεται το τραχηλικό επίχρισμα, από το οποίο απομονώνεται το DNAτου ιού. Μετά την απομόνωση του γενετικού υλικού, πραγματοποιείται η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) σε όλα τα δείγματα. Η μέθοδος PCR χρησιμοποιείται για τον in vitro πολλαπλασιασμό μιας συγκεκριμένης αλληλουχίας δίκλωνου DNA. Η PCR επιτρέπει την ανίχνευση μικρών ποσοτήτων DNA και χρησιμοποιείται ως βήμα ενίσχυσης για να αποκτηθεί το απαραίτητο DNA. Η ανίχνευση και η τυποποίηση του HPV DNA βασίζεται στην ενίσχυση τμήματος της όψιμης L1 περιοχής του γονιδιώματος του ιού. Στο τέλος της διάγνωσης ακολουθεί η τυποποίηση του ιού στα θετικά δείγματα, ώστε να γνωρίζει η γυναίκα εάν έχει μολυνθεί με κάποιον από τους τύπους υψηλού ή χαμηλού κινδύνου.

primi sui motori con e-max.it

Επικοινωνία

Τηλέφωνο Επικοινωνίας

2313-312-140
2310-992-870

Η διεύθυνσή μας

Κωνσταντινουπόλεως 49, Θεσσαλονίκη, 54642, Ελλάδα

e-mail Επικοινωνίας

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Κοινωνικά Δίκτυα

Newsletter