Ελάττωση των HPV εμβολιασμών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19!
Ελάττωση των HPV εμβολιασμών κατά την διάρκεια της πανδημίας COVID-19!
26 Φεβ 21
10:53 ΠΜ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ

Η πανδημία από τον κορωνοϊό κατά την διάρκεια του τελευταίου έτους και ακόμη μέχρι και σήμερα μας έδειξε με τον πλέον τραγικό τρόπο, δηλ. με εκατομμύρια σοβαρά ασθενείς και νεκρούς ανά τον κόσμο, ότι η μοναδική οδός προστασίας από τέτοιου είδους λοιμώδεις νόσους είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός εναντίον του παράγοντα, ο οποίος τις προκαλεί. Έτσι, κατέστη σαφής η σημαντικότατη αξία του εμβολιασμού γενικότερα, ως της πλέον ενδεδειγμένης οδού πρόληψης παρόμοιων καταστάσεων.

Παράλληλα, όμως, με τον μεγάλης σπουδαιότητας εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η UNESCO, κείμενα επίσημων Φορέων των ΗΠΑ (MMWR) και της Αγγλίας (Public Health England), το Ελληνικό Υπουργείο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και ο Πανελλήνιος Ιατρικός, τονίζουν και πάλι την σημασία της συνέχισης και των άλλων εμβολιασμών παιδιών και ενηλίκων κατά την διάρκεια του τρίτου πλέον κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού (SARS-CoV2).

Δυστυχώς, σε αντίθεση με την αδημονία όλου του πληθυσμού για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, αλλά και την αθρόα προσέλευση για εμβολιασμό κατά του ιού της γρίππης και του πνευμονιοκόκκου (λόγω του ότι αυτοί προκαλούν παθήσεις του αναπνευστικού, όπως και ο κορωνοϊός, και μπορούν να επιφέρουν επιπλέον επιπλοκές), το ίδιο κοινό δεν επιδεικνύει την ίδια στάση και ως προς άλλους εμβολιασμούς, όπως π.χ. για τους παιδικούς εμβολιασμούς, αλλά και αυτούς κατά του ιού του έρπητα ζωστήρα και του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV). Ειδικά για τον HPV-εμβολιασμό, εντύπωση προκαλεί η διαπίστωση της σχετικά σημαντικής πτώσης της εμβολιαστικής κάλυψης των νεαρών εφήβων κοριτσιών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Είναι προφανές, ότι η παράλειψη ή η μη πλήρης εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος κατά του HPV στα κορίτσια - ιδανικά μέχρι την ηλικία των 15 ετών -, αλλά και στα αγόρια και στους ενήλικες, θα επιτρέψει την ανάδυση και πάλι όλων των HPV-σχετιζόμενων νοσημάτων και παθολογικών καταστάσεων, όπως π.χ. των κονδυλωμάτων της πρωκτογεννητικής περιοχής και των θηλωμάτων της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας και του λάρυγγα, αλλά και των προκαρκινικών καταστάσεων και αργότερα και των καρκίνων σε πολλά όργανα του σώματος, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, όπως στον τράχηλο της μήτρας, κόλπο, αιδοίο, πέος, πρωκτό, στοματοφάρυγγα, αμυγδαλές, γλώσσα, ρινοφάρυγγα και λάρυγγα.

Καθίσταται λοιπόν σαφέστατη η ανάγκη, μαζί με την φροντίδα για εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, να μην παραμεληθεί και η ανάγκη για εμβολιασμό κατά του HPV κυρίως των παιδιών και εφήβων, αλλά και των ενηλίκων, με σκοπό την προφύλαξη από σειρά σοβαρότατων παθήσεων. Εξάλλου, είναι ενδεικτική η διαπίστωση ότι, σύμφωνα με πρόσφατα διεθνή στοιχεία, εντός του 2020 το ποσοστό των ασθενών που διαγνώστηκαν με καρκίνο μειώθηκε κατά σχεδόν 40% σε σχέση με το 2019 - ακριβώς λόγω της παραμέλησης διενέργειας των εξετάσεων και των διαγνωστικών δοκιμασιών, που έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν! Το ποσοστό μάλιστα αυτό αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, οδηγώντας σε εκτιμήσεις για αρνητικές εκβάσεις της υγείας των ασθενών και αύξηση της θνησιμότητας.

Created by